Sådan far, sådan dotter

Sådan far, sådan dotter

2019-06-19 2 av Kim

Det dök upp en kul grej i mitt facebook-flöde för ett tag sedan. En kort text:

You never realize how weird you are until you have a kid who acts just like you.

Du inser inte hur knäpp du är förrän du har en unge som uppför sig precis som du.

Så är det och det är ju kul. Och bekymmersamt.

Jag och min dotter var på väg till Vellingeblomman för att titta på en av deras utställningar. Ibland sjunger vi i bilen när vi är ute och kör, högt och kanske inte alltid så rent men vem bryr sig, som hon brukar säga. Så även denna gång. När vi närmade oss Vellinge hörde jag henne sjunga en låt om Turning Torso. Den var ganska catchy, jag hade inte hört den förut så jag frågade vem som hade gjort den. Perikles, sa hon och fortsatte med refrängen – 190 meter upp i Turning Torso, där ser man ganska bra över Malmö stad. Jag försökte sjunga med. Efter en stund ändrade hon plötsligt refrängen till ”190 meter upp i Tony Irving”. Jag skrattade högt. Många Let’s dance-deltagare har säkert tänkt samma sak efter att ha blivit sågade strax ovanför dansskorna: Åh du din… 190 meter upp i dig, Tony Irving!

Underbart! Pappas flicka. Jag gillar ju också att vända och vrida på orden. Lika underbart är det inte att inse att hon är lika kräsen med maten som jag var när jag var liten. Och saker och ting blir liksom inte enklare när farmor upplyser sitt barnbarn om detta: Äh, du behöver inte äta det där, din pappa var likadan. Tack så mycket, morsan. Ge henne en mängd bra argument för varför hon inte ska äta fisk.

”Pappa, jag är hungrig. Vad ska vi äta?”

”Fisk och potatismos, jag har köpt…”

”Fisk? Jag vill inte ha fisk! Vi äter alltid fisk!”

”Det gör vi inte alls. Nu blir det fisk, jag lagar inte två rätter bara för att du inte vill ha fisk!”

”Farmor har sagt att du inte heller tyckte om fisk när du var liten, du åt bara köttbullar hela tiden!”

”Nä men jag var korkad när jag var liten. Om du äter fisk slipper du bli det.”

Sådana kommentarer gör ju inte fisken godare, om man säger så.

You never realize how weird you are until you have kids. Punkt.