Lovely Lena Larson från Lund

Lovely Lena Larson från Lund

2019-05-12 2 av Kim

Vi får kontakt på nätdejtingsajten Tinder. Det var för lite mer än ett år sedan. Lena Larson bor i Lund, jobbar för UNICEF och reser mycket i jobbet. Hon hade flyttat till Sverige ett år tidigare i samband med att hennes svenska pappa gick bort. Han och Lenas mamma skiljde sig någon gång på 80-talet och mamman tog med sig Lena och hennes yngre bror tillbaka till USA. Lena har nu en vuxen dotter i USA som heter Amy, berättar hon.

Lena och jag mailar och chattar med varandra, uteslutande på engelska för hennes svenska är inte så bra. Hon är snygg, smart, rolig och kvicktänkt, hon får mig att skratta och jag får henne att skratta. Det känns väldigt bra. 

Efter tre veckor berättar hon att hon är tvungen att åka till Indianapolis i USA för att träffa en advokat angående arvet efter sin mamma som är på 980 000 dollar. Några dagar efter att Lena anlänt hör hon av sig till mig. Allt är klart och hon är snart hemma i Lund igen. Pengarna ska föras över till hennes konto i Sverige men det dröjer några dagar, kanske en vecka. Problemet är att advokaten vill ha sitt arvode innan Lena lämnar USA. Arvodet är på 10% av det totala beloppet dvs 98 000 dollar. Lena berättar för advokaten att hon inte har så mycket pengar. Efter en ny diskussion kommer de överens om att hon ska betala hälften innan hon åker hem och hälften när hon kommit till Sverige och får tillgång till sina pengar. Hon har fått ihop 15 000 dollar själv och behöver alltså få fram ytterligare 34 000 dollar, vilket är runt 300 000 kronor. Frågan hänger i luften: Kan jag hjälpa henne med de pengarna?

Röven. Jag förstår att jag har råkat ut för en romance scam-kvinna. Hon hade alltså inte alls ramlat ner för en trappa och skadat käken. Det var därför hon inte ville träffas, inte förrän ståltråden som fixerade käken var borta och den togs bort strax innan hon åkte till USA. Nu faller mycket på plats. Så många konstiga kommentarer, så mycket som inte hängde ihop med vad hon hade sagt tidigare, alla frågor hon undvek att svara på. Så blind och dum jag hade varit, jag skäms som en hund där jag sitter hemma i lägenheten och tittar på min telefon. Trots att jag hade haft en känsla av att något inte stod rätt till.

Jag ber Lena ta en bild på hotellrummet i USA där hon påstår att hon är. Hon skriver att hon inte vill eftersom hennes dotter och pojkvän precis kom dit. Konstig anledning, jag insisterar så hon skickar en bild. Det är en gammal bild som jag redan har fått, vilket jag också skriver till henne. Hon menar att hon inte skrivit att hon skulle skicka en bild från hotellrummet fast det kan jag läsa att hon visst skrivit lite högre upp i chatten. Hon märker nu att hon håller på att förlora det hon kämpat för i tre veckor och är stressad. Jag skriver att jag förstår att hon försöker lura mig på pengar. Hon nekar men medger efter en stund att hon tänkt be mig om 1 000 dollar. Schyst, hon förhandlar med sig själv, och på vilket sätt skulle 1 000 dollar hjälpa? Jag vill inte ge henne några pengar alls. Hon blir arg för att jag anklagar henne för att hålla på med en romance scam. Jag är oförskämd och har allvarliga problem med tillit, skriver hon. Och så avslutar hon uppläxningen lite oväntat med: You’re a lovely man.

Det tar slut där, så klart. Jag sörjer henne i kanske en timme, övergår sedan till att vara fascinerad över hennes påhittade historia och sätt att genomföra allt. Och framför allt över hur jag själv blundade för sådant som inte stämde in eller verkade konstigt. Jag ville ju att allt skulle var sant och på riktigt. Jag kan inte ens vara säker på att det var en kvinna jag hade kontakt med.

Även om kontakten med ”Lena” faktiskt var rolig och jag fick en försmak av hur det känns att vara kär tappade jag lusten för dejting. Så jag tog en paus i 3-4 månader.

Fredag 4 april 2019. Det är nästan på dagen ett år efter att jag avbröt kontakten. Sitter och slöbläddrar brudar på Match när hon dyker upp igen. Hon bor i Köpenhamn nu och pratar danska. Märkligt nog är hon lika gammal som hon vara för ett år sen och så har hon gått upp i vikt. Ska jag ta kontakt?