Klickjournalistik med orolig Gunde som dragplåster

Klickjournalistik med orolig Gunde som dragplåster

2020-01-10 0 av Kim

Man kan inte låta blir att undra vad som händer hos familjen Svan. Den vältränade sonen Ferry i bar överkropp som håller i en pinne av något slag. Föräldrarna Gunde och Marie – uppklädda och snygga – som uttrycker sin oro. Har sonen flyttat ut i ödemarken, blivit eremit, gått med i en sekt, blivit vegan, konverterat till islam, fått bullemi, blivit sverigedemokrat, fått psorisasis, börjat röka cannabis, blivit abortmotståndare, bytt ut sina amalgamfyllningar, köpt ut sprit till femåringar, spelat bort alla sina pengar eller gått ner 97 kilo?

Har han kanske till och med – stackars karl – brutit ihop efter att ha misslyckats med att sätta upp ett tvåmannatält som saknade en pinne? Eller all of the above? Nåt skit är det! Och vad gör man när man förstår att nåt skit är det? Man klickar. Och vad får man då?

Man får reda på att Pampers gör fantastiska blöjor, Santander har förmånliga lån till skyhöga räntor och att Wahlgrens Värld visades på Kanal 5 klockan 21 igår. Samt att Ferry Svan är i Australien på träningsläger. Där det brinner. Det är därför Gunde och Marie “hela tiden håller koll på hur det utvecklas”. Expressens klickjournalistik lurade mig att fantisera ihop en mängd skit genom att medvetet undvika “Australien” och “bränder” i texten på första sidan. Kan ju tyckas konstigt, kändisson i det brinnande Australien är ju en dramatisk vinkling i sig, men kändisar och antydda familjeproblem ger så klart fler klick än ytterligare en artikel om bränderna i Australien.

Ferry Svan berättar att de befinner sig strax utanför Melbourne, några timmar från bränderna och att de inte har märkt av det så mycket. Bara när de tittar på tv. Eftersom artikeln hade blivit ohållbart kort om man stannat vid denna odramatiska information glider man över till Ferrys sport – Timbersport. Vad fan är det? Googlar. Trädfällning på tid. Motorsåg med 7,3 hästkrafter, två meter lång handsåg, sylvass yxa, sågspån, mod, svett och förlorartårar. Ferry berättar. Tränar med världsmästaren, lär sig mycket, blev sjua på VM. Och. Så. Vidare. Mer text, fler annonser. Se där, Norwegian har fortfarande nyårsrea. Så fint.

Förr gjorde journalisterna allt för att unvika textreklam i redaktionellt material. Idag gör de allt för att få in så mycket reklam som möjligt. Om man tror att man får fler klick genom att undanhålla vissa saker och beskära bilden på ett visst sätt så gör man det.

Privatisera SVT, SR och UR? Neeeej!

Läs Jan Guillous inlägg om hur moderater och sverigedemokrater resonerar kring public service där de har en gemensam fiende men olika – och oförenliga – lösningar.