Från Sol och Vår* till kjol och lår – så undviker du scammen

Från Sol och Vår* till kjol och lår – så undviker du scammen

2019-05-15 0 av Kim

Förr hette det kärleksbedrägerier, nu heter det romance scams. Same shit, same purpose. Att lura en naiv kärlekslängtande ensam människa på pengar. Några bilder med mycket hud som lovar en del, några ord om hur rätt allt känns som lovar resten. Av någon anledning tycks många av de kvinnliga scammarna dras till mig, som snoriga barnfingrar dras till lösgodiset på ICA. Lovely Lena, Natalja och många fler. Jag är singel men inte ensam, kärleken kommer när den kommer och rik är jag inte. Och framför allt – jag börjar bli luttrad. Nu har det blivit en sport att genomskåda och anmäla scam-kvinnorna.

5 tips till nätdejtaren.

 1. Den gamla klyschan ”om det verkar vara för bra för att vara sant så är det nog det också” gäller även här. Eller med andra ord; om personen på profilbilden ser riktigt bra ut, söker någon mellan 18-99 år och är 30 år yngre än du (speciellt om du är kille) så bör du vara beredd på att det kanske inte är personen på bilden som skriver till dig. Mjölet i avsändarens påse är inte rent. En kvinna som jag skrev med hade även mjöl i huvudet. Hon såg fantastisk ut på profilbilden, bilderna jag fick via mail var på en helt annan kvinna. Jag hade varken skrivit “desperat”, “korkad” eller “blind” i min profiltext.
 2. Efter ett eller ett par meddelanden föreslår hon att ni ska gå över till mail eller WhatsApp. Beatrice, som påstod att hon är 38 år gammal och från Helsingborg, skrev (ordagrant från hennes meddelanden på dejtingtjänsten Badoo):

  “Jag är född i Sverige, jag har en 5 år gammal dotter. Jag har tillbringat det mesta av mitt liv i amerikanskt. Jag arbetar som militär sjuksköterska med U.S army. Jag är för närvarande i Syrien nu för ett uppdrag. Jag är på väg att slutföra mitt uppdrag inom några veckor framöver det varför jag kom till dejtingsidan för att söka efter en man som jag kan spendera resten av mitt liv.”

  “Du har en trevlig profil och jag kommer att älska oss att veta mer om varandra men jag får för mycket meddelanden från män här och vi får inte heller vara på sociala nätverk där vi är på uppdrag, men jag behöver en man för mig själv, har du e-postadress för att vi ska ha full koncentration på varandra för att se vad framtiden håller för oss?”


  Jag ställde några frågor, bland annat om hon växte upp i Helsingborg. Hon fortsatte att fråga om min e-postadress utan att svara på mina frågor och när jag hade nonchalerat hennes fråga några gånger förstod hon att jag förstod och lämnade konversationen. Jag anmälde och blockerade henne. Hon ville lämna dejtingtjänsten och gå över till mail så att hon inte kunde bli upptäckt och utslängd.
 3. Beatrice text är ett skolexempel på bedragarstilistik; orden är förvisso rättstavade men stundtals låter det bara fel. Som till exempel “…jag kommer att älska oss att veta mer om varandra” eller “…se vad framtiden håller för oss.” Hon har bett den skarpaste hjärna hon känner till hjälpa henne med att översätta hennes engelska text till svenska: Uncle Google. Och han är ju som bekant ordblind.
 4. Hennes pappa dog i cancer. Hennes mamma dog också, okänt av vad. Brorsan led av posttraumatisk stress efter sin tid som soldat i Afghanistan. Själv föll hon i en trappa och skadade käken så svårt att hon inte kunde prata. En man hon dejtade försökte utnyttja henne sexuellt. Hennes ex söp och spelade bort alla deras pengar. Advokaten försökte blåsa henne på pengar. Det hade hänt en hel del i Lovely Lenas 44-åriga liv. Syftet med en sådan här snyfthistoria är förstås att få sympatier, väcka mannens beskyddarinstinkter och knyta honom närmare sig. Få honom att bli kär. Om det verkar vara för dåligt för att vara sant så är det nog inte så jävla illa.
 5. Om du inte är riktigt säker på att personen verkligen existerar och har ärliga avsikter – lämna inte ut din mailadress. Lämna inte ut din mailadress. Jag tar det igen. Lämna inte ut din mailadress. Förstått?

Det är inte kvinnan på bilden ovan som skrev texten på Badoo. Om jag hade haft en bild på kvinnan som skrev texten på Badoo hade det inte heller varit en bild på kvinnan som skrev texten på Badoo. Scammare vill sällan vara med på bild.

* Sol och Vår var den signatur Karl Vesterberg använde 1916 när han via en annons i Stockholms-Tidningen fick kontakt med Helga Berggren och lurade henne på 2000 kronor. Begreppet sol-och-vårare lever kvar. Det gör inte Karl och Helga.