Från blodgrupp 0 till en röd Opel Corsa är steget kortare än man tror

Från blodgrupp 0 till en röd Opel Corsa är steget kortare än man tror

2020-05-23 0 av Kim

Pratade med min bror för ett tag sedan. Den äldre av de två äldre. Han fyllde år och jag ringde för att gratta i sedvanlig ordning. Vi pratade om corona och han frågade mig vilken blodgrupp jag har. Ingen aning, sa jag. Varför frågar du? Han sa att han har blodgrupp 0 och enligt kinesiska forskare kan det vara så att människor som har den blodgruppen inte är lika mottagliga för covid-19 som människor som har de andra blodgrupperna. Om de med blodgrupp 0 blir sjuka så klarar de sig i regel bra.

När vi hade avslutat samtalet funderade jag över hur jag skulle få reda på min blodgrupp. Det vore ju inte helt fel om man var en nolla i det här sammanhanget. Brorsan hade sagt något om att jag kanske hade fått en namnbricka när jag gjorde lumpen. På den brukade det stå vilken blodgrupp man har. Och efter en del rotande i alla garderober jag har (6 st) hittade jag den. Där stod det: 0 RH+.

Ja! Jag är odödlig!

(Vad har detta med en Opel Corsa att göra? Jag kommer till det.)

Googlar fram sanningen

Odödlig? Lite förhastad slutsats, kanske. Men man tror ju på det som man vill tro på, inte sant? Så vad gör man när man inte är helt övertygad om att det som man så gärna vill tro på verkligen stämmer? Just det, man googlar.

Och visst stämde det, brorsan for icke med osanning. En kinesisk studie visade att det finns god anledning att tro att det mycket väl skulle kunna vara så att sannolikheten för att tesen att blodgrupp 0 inte är lika känslig för covid-19 stämmer är så pass hög att man inte utesluter att man skulle kunna få resultaten bekräftade i mer omfattande undersökningar under förutsättning att dessa sker under exakt samma förhållanden, med samma metodik, med samma forskarlag i Wuhan och med samma undersökta människor. Good enough for me!

Stanna och stick, myggjävlar

Blodgrupp 0 och malaria är inte heller kompisar. Jag läser att ”personer med blodgrupp 0 skyddas från att dö vid en svår malariasjukdom eftersom dessa personer sällan bildar klistriga klumpar av röda blodkroppar”. Det stämmer nog också för jag kan inte minnas att jag någon gång har bildat klistriga klumpar av blodkroppar. Jättebra, då behöver jag inte vara rädd för malaria längre.

Vad mer? Jo, människor med blodgrupp 0 löper mindre risk för cancer, mindre risk för minnesbesvär och…eh, vad fan var nu den sista, jag glömmer så lätt…jo, mindre risk för hjärt- och kärlsjukdomar än människor med de andra blodgrupperna.

Utifrån denna minutiösa datagurgling á 22 minuter är slutsatsen lika enkel att dra som den är svår att ifrågasätta: Jag kommer att bli 127 år gammal. Om jag inte dör av en hud- eller magåkomma innan jag fyller 60 för där ligger nollorna lite risigt till.

(Men Opel Corsan då? Lugn, det kommer.)

Försäkring? Det behövs inte

Några dagar efter samtalet med min bror ringer miss Watson. En trevlig tjej som inte tycker att jag låter så gammal som jag är och som dessutom verkar uppskatta mina torra skämt och skrattar på rätt ställe. En underbar människa. Miss Watson vill sälja en försäkring till mig. En cancer-försäkring. Om jag betalar 139:- i månaden får jag ut 100 000 kronor om jag skulle drabbas av cancer. Oj oj oj, nu har du ringt fel kille, tänker jag. Jag kommer aldrig – aldrig! –  att få rövcancer för JAG HAR BLODGRUPP 0! Ha!

Ketsuekigata wa nan desuka?

I Japan är frågan ”Ketsuekigata wa nan desuka?” inte helt ovanlig: Vilken blodgrupp har du? Där kopplar man ihop blodgrupp med personlighetstyper, ungefär som vi gör med stjärntecken. Båda är lika ovetenskapliga och båda har stora skaror av smygtroende. Japanerna läser blodgruppshoroskop, blodgrupp nämns i dejting-sammanhang och blodgruppen kan till och med vara viktig när företag anställer personal.

Jag är en opålitlig krigare

Jag som har blodgrupp 0 är för japanen en krigare. Jag är utåtriktad, optimistisk och social. Jag tillhör den mest flexibla men minst pålitliga gruppen. Jag har lättare för att påbörja ett projekt än att slutföra det. Jag är självsäker och gillar att vara i centrum, och jag passar bäst med kvinnor som har blodgrupp 0 eller AB.

Eftersom bara hälften av det här stämmer in på hur jag ser på mig själv är detta naturligtvis japansk rappakalja av världsklass.

Från sumobrottning till blodgruppsboksuccé

Masahiko Nomi hette mannen som fick japaner att intressera sig för sin blodgrupp i andra sammanhang än när det var dags för påfyllning på grund av ett tillfälligt läckage någonstans på kroppen. Han var en självklar auktoritet inom detta medicinska område tack vare sin långa erfarenhet av att skriva radiomanus och att han ofta anlitades för att kommentera sumobrottning. Känns som en naturlig karriärgång. Hans bok ”Passa ihop efter blodgrupp” kom ut 1971 och blev en bestseller.

(Körde Nomi-san en Opel Corsa? Nej, vänta lite.)

Oseriösa matrekommendationer

En annan blodgruppsbok som nådde långt utanför blodgivarcentralernas väntrum var boken ”Ät rätt för din blodgrupp”. Den skrevs av Peter D’Adamo och kom ut 2002. Utgångspunkten är att den blodgrupp som du tillhör bestämmer på vilket sätt din kropp tar upp näring, hur den hanterar stress och vad du bör äta för att må bra. Det är teorier som inte har någon som helst förankring i seriös forskning, menar de seriösa forskarna helt seriöst.

Nollor äter kött

När jag bläddrar i D’Adamos bok kan jag som har blodgrupp 0 konstatera att jag är en jägare. Min blodgrupp är den äldsta och ursprungliga blodgruppen som härstammar från tiden då människorna levde som samlare och jägare. Vad vi alla ska sträva efter enligt boken är att vara i balans med våra gener. Jag ska därför äta en kost som är rik på animaliskt protein och bladgrönsaker, och undvika mejerier och sädesslag. Det animaliska proteinet ska jag döda med ett trubbigt spjut som jag själva yxat till med hjälp av en vass bit flinta som jag grävt fram ur lerjorden utanför Klågerup. Men jag slipper mjölka kor och klura ut hur man gör yoghurt och havrefras. Tack gode gud för det.

(Opel Corsa fanns väl inte på jägartiden? Nej, det är helt rätt. Håll ut.)

Blodfattiga stjärntecken

Astrologin skiter i blodgrupp och det är ju på sätt och vis befriande. Men logiken är det si och så med även här. Eftersom stjärnorna på himlen befann sig i ett visst läge när du föddes är du trögtänkt, otrevlig och hopplöst kass i sängen men du kan bli en jävligt bra getuppfödare. Förvånansvärt många tror att stjärnorna har betydelse för hur de är som människor och hur deras liv kommer att bli.

Ingen av dem skulle tro på följande:

Du är social och omtänksam, du har ett ekonomiskt sinne och är lojal men du kan vara lättirriterad och känslig för kritik därför att det stod en röd Opel Corsa felparkerad utanför BB när du föddes och läkaren som förlöste dig hette Lars.

Varför skulle några stjärnors positioner på himlen ljusår härifrån (eller en specifik blodgrupp) ha större inflytande på vår personlighet än en röd Opel Corsa och en förlossningsläkare som hette Lars?

(Där kom den!)

Mr Magic – c’est moi

Men visst vill jag tro på stjärnorna. Jag är ju en Cusp of Magic. En ’cusp’ är man när man är född i skarven mellan två stjärntecken. Jag är född den 22 juni och det innebär att jag är kräfta med många av tvillingens egenskaper. En kanonkombination!

När den flörtiga Tvilling-energin möter den känsliga Kräftan-energin blir resultatet rent magiskt. Tvillingkräftorna är ofta starka inspirationskällor för andra. De är omtänksamma, vänliga och har förmågan att hitta inspiration i vardagens grå mörker, något de också kan förmedla till andra.

Känslorna kan ibland svalla högt på Tvillingkräftorna så det är viktigt för deras lycka att de kan dela sitt liv med familj, vänner eller älskade. Tvillingkräftorna är mycket tillgivna och känsliga.

Vad som är mest fantastiskt med Tvillingkräftorna är deras naturliga mix av snabb, eterisk Tvilling-energi i kombination med långsam, omsorgsfull Kräftan-energi. Detta skapar en personlighet som är lätt och ljus men som samtidigt är förmögen till djupare engagemang. Visserligen kan nedstämdhet eller lynnighet drabba Tvillingkräftan ibland, men för det mesta hittar Tvillingkräftan en balans som inte bara fungerar, den fungerar rent magiskt. (Nerkortad text från astroguide.se)

Jag är alltså en opålitlig krigare och köttätande jägare med en underbar personlighet som har goda chanser att slippa corona, malaria och rövcancer därför att jag har blodgrupp 0.

Jamen…det är väl okej?

Fast stjärnorna har ju flyttat på sig och stjärntecknen infaller numera annorlunda under året. En Vädur är inte längre en Vädur och jag är inte längre en karismatisk Tvillingkräfta. Så vad är jag då?

Lite besviken, faktiskt.