Dags att ta Aftonbladet ur munnen

Dags att ta Aftonbladet ur munnen

2020-01-04 0 av Kim

Det går med världen som det gick med Fribergs gurkor – åt helsike. I alla fall om man ska tro på den världsbild som Aftonbladet och Expressen levererar mellan öppna och förtäckta annonser. Till och med positiva nyheter får en negativ slöja över sig. Det hjälper inte att de då och då berättar något fint om en kändis som har blivit mamma eller en katt som har hittat hem igen till sina lyckliga ägare efter att den har varit borta i 65 år. En skumläsning resulterar bara i en enda sak – världen är lika bisarr idag som igår.

På första sidan av Aftonbladet på nätet den 4:e januari hittar vi följande positiva och livsbejakande ord, uppifrån och ner:

Hotar, skräckmöte, våldtäkt, sorgen, mordet, attacken, hämnd, katastrof, krig, bränderna, dör, attack, anhållna, överfall, översvämning, dödstal, misshandlad, hatet, hoten, våldtäkter, lönnmord, storkrig, våld, död, dog, sorg, mordet, dog, knivdåd, skjuta, knark, dog, offer, dött, dödade, kaos, tjuvar, våldsdåd, död, hugga, sköts, döda, dog, bråk, brandinferno, död, kaoset, skadad, lungcancer, döda, hämnd, skräckmöte, översvämning, hotar, hämnd.

En lika skev bild av Aftonbladet som Aftonbladet ger av världen varje dag. Men ändå. Usch.

Nyheter ska först och främst sälja, inte informera, utbilda eller bilda. Och positiva nyheter säljer inte lika bra. Färre klick, helt enkelt. Det vet Klicka-Nilsson på Aftonbladets marknadsavdelning, han har siffrorna som bevisar att det är så. Ta artikeln om Prinsessan Estelle som har skadat sig i Alperna. Det är en negativ händelse. Stackare, tänker jag. Jag vill veta mer så jag klickar. Det första jag ser på nästa sida: Bring. Från nätet till dig. Lika snabbt, bara lite grönare. Va, jobbar Estelle där, hon är ju bara sju år? Men hur är det med henne då? Jo, lite längre ner kan jag läsa att hon är gipsad men mår bra. Står inget om att hon jobbar på Bring. Det var ju positivt. Då slipper hon kallas för Postprinsessan i kvällspressen.

Det är så här vi betalar för att få läsa nyheter gratis, genom att utsättas för köpuppmaningar i annonsform. Oftast fullständigt ointressanta erbjudanden. Vi är inte där för att handla, vi är inte intresserade av det som erbjuds, vi letar inte efter den information som dyker upp. Jag har märkt på mig själv att jag numera inte ens ser merparten av de annonser som flimrar förbi när jag är på nätet. Det blev tydligt när jag gick med i en panel där jag skulle svara på undersökningar från olika företag. Många gånger handlade det om reklamkampanjer och jag kände igen väldigt få. Skönt för mig men slöseri med annonsörernas pengar.

Om du inte har läst dagens Aftonbladet kommer här en snabb resumé av det eländiga världsläget på förmiddagen. Tror inte att det har förbättras på eftermiddagen.

JUST NU. Vattenläcka i Bromma. Väg avstängd. Hotar hus. ANNONS. Sänkt pris på gondolturer på Bergslagsvägen i Bromma. NYHETER. Skräckmötet med Weinstein. En fälla. Våldtäkt. Se minigrisdokumentären: Hon anklagar den fete stormogulen. SPORT. Nedslagen och kylslagen Kalla utslagen – direkt. Åker långsamt, speciellt nerför då det gick rejält utför. Skidkollegan avslöjar: Trotsade upplägget – stoppades. Man får inte ha fördomar för då placeras man i små fack. NYHETER. Sara Danius syster om sorgen: Hon visste. NÖJE. Stjärnparets oväntade besked om det som de inte ens själva visste: Cameron Diaz var gravid.

VIKTKLUBB. Öka din ämnesomsättning. Gå med, få en digital våg på köpet. NYHETER. Trump gav ordern. Så planerades mordet på Soleimani. Hård hämnd utlovas. En katastrof, säger experten. VIKTKLUBB. Min vikt var en katastrof. Gå med, få digital jävla våg på köpet. Trump ville stoppa ett krig genom att starta ett krig. LÄS VIDARE MED PLUS OM DU HAR RÅD. Vinn en resa för två till Bagdad. NYHETER. Bränderna fortsätter att rasa i Australien. Djuren dör och påverkas. Skatan tjuter. Förbluffande. Vi ljuger inte, hör själv: Kviddevått, kviddevått.

SUPERNYTT. Attack. Irak förnekar. USA förnekar. Alla förnekar. Två anhållna för överfall i lägenhet i Halmstad. Oklart om det var i köket men alla inblandade förnekar inblandning. Översvämning i Stockholm. Länsväg avstängd. Översvämning i Indonesien. Dödstalen stiger. Grov misshandel i Gävle, brandskadad bock sågs fly mot Kungsbron. KOLUMN. Zlatan behöver hatet för att leva, förväntas därför misslyckas totalt i Milan. NYHETER. Högutbildade kvinnor: Därför hittar vi inte rätt män. Vi är nog ganska korkade, letar vi på fel ställen? LÄS VIDARE MED PLUS OM DU HAR RÅD. Gå med, få digital sminkväska med 64GB hårddisk på köpet.

ANNONS. Myterna om sjukpenningen. Missförstånd reds ut av Försäkringskassan som ligger bakom missförstånden. REKOMMENDERAT. Wolfgang skriver: Farligare värld med Trumps lönnmord. Lönnfet? VIKTKLUBB. Gick ner 3 kilo på 5 minuter. Gå med, få digital hushållsvåg och handbok för Black & Decker motorsåg på köpet. KOLUMN. Man ska akta sig för sköna snubbar, Löfvens betyg rasar och lögnen lever och mår bra. Oksana i Dubai är en symbol för problemen, Linda Skugge har blivit av med barnen i Paris och tjafset om kärnkraften orkar ingen höra på. Att glo på skidtjejer och förfasas är en tradition med anor, menar Christoffer och fortsätter att glo.

VIKTKLUBB. Jag vet exakt vad jag ska äta. Gå med, få boken ”Så räddar du middagen med grädde och smör” av Tjock-Steffe på köpet. SPORT. Juniorkronorna har stängt ner sociala medier. Hotats. Slänger skiten. Byter till specialhandske. Känns bra. NÄRINGSLIV. Hetaste nya elbilarna – fot- och klimatriktiga men se till att du sätter i batterierna rätt. Fynda skidresan, åk skidor till skidorten. Mobilbanken synas. Betalfunktion saknas och Nixon lever. Återförenad med matte. Kall och blöt. Rena Watergate. Vårens weekendresa – billigast mitt i veckan. Bästa platserna: på första raden. Vårvärme i Europa och hon skrev ner antalet våldtäkter varje dag. Berättar om åren i skräckhuset. LÄS VIDARE MED PLUS OM DU HAR RÅD. Gå med, få elpistol och Bingolotto-penna på köpet.

RECEPT. Ladda med nyttig och god frukost. Så får du en välsignad start på dagen – Buddah bowl, Jesus granola och Muhammed gröt. LEDARE. Trumps beslut kan resultera i storkrig, mellankrig eller småkrig. Eller inget alls. Vad vet jag. ANNONS. Jag trycker på mobilen och så får jag pengar. DickoPay – det går fort. VIKTKLUBB. Så gick jag ner i vikt genom att hata Greta Thunberg anonymt på nätet. Gå med, få gratis terapi på köpet (inga garantier). KOLUMN. Vi som känt våldet glömmer det aldrig. Barns psykiska våld mot sina föräldrar när de vägrar köpa en ny iPhone till dem är ett av våra största tabun.

SPORT. Anders Svensson dumpas och tycker att det känns tråkigt. Jaha. ANNONS. Vanliga myter om barnförsäkringar. Trygg-Hansa reder ut myterna som Trygg-Hansa spridit. SPORT. 6000 (!) ”elitpojkar” – de lyckades bäst. Två jobbar på ICA Maxi i Alingsås, resten studerar på Komvux. LÄS VIDARE MED PLUS OM DU HAR RÅD. Gå med, få fem begagnade puckar från TV-pucken på köpet. NYHETER. Ser dolda budskapet i Kim Jong-uns galopp. Experter synar: Sadeln sitter bak och fram, en hyllning till hans döda bror. VIKTKLUBB. Ridningen gjorde mig smal och smärt. Kim Jong-un berättar om sin viktnedgång. Gå med, få Kim Jung-uns morbror Kim Old-pung på köpet…

Nä, nu jag bara kommit halvvägs, eländet tar aldrig slut. Du får nog avsluta dagens Aftonbladet själv. Jag har viktigare saker för mig än att bli deprimerad.