Brush hour

Brush hour

2019-05-18 4 av Kim

Måndag morgon. Trängs med andra bilister på väg in till Malmö och får rött ljus vid Bulltofta. En kvinna i en liten bil får grönt ljus på höger sida och när hon svänger in på vägen framför mig ser jag att hon borstar tänderna. Med en eltandborste. Good heavens, som min brorsdotters lille Valdemar 5 år skulle ha sagt. Kvinnans blick hoppar mellan vägen och backspegeln. Jag stänger min mun (jag har redan borstat tänderna) och börjar muttra för mig själv. Varför tittar hon i backspegeln, kolla på vägen! Ska hon duscha också? Hur kan hon växla samtidigt? Hade hon borstat tänderna om hon hade suttit på bussen?

Kvinnan som sköter om sina tänder försvinner i bilmyllret framför mig; hon kommer att anlända till jobbet med en nyfräsch andedräkt som få arbetskamrater kommer att kunna matcha. Så slår det mig att hon kanske är sen till tandläkaren. Plötsligt förvandlas hon till en oerhört sympatisk och trevlig människa. Jag har ju också varit sen till tandläkaren. En gång var jag försenad med 8 år. Jag gillar inte tandläkaren. Det gör nog inte min äldsta bror heller för han har inte varit hos tandläkaren på 15 år. När det är dags – för den dagen kommer – tvingas tandhygienisten ta bort hans tandsten med vinkelslip, den där högljudda elektriska maskinen som man kapar klinker och tegel med. Ta på hörselkåpor, gapa stort och sitt jävligt stilla, bror. Två patetiska söner till en pappa som tackar nej till bedövning när tandläkaren ska laga hans hål. Äh, vad ska det vara bra för? Han fyller 86 i år.

Att framföra ett fordon trafiksäkert samtidigt som man borstar tänderna kräver sin kvinna. Inte man. Kvinnan besitter ju en medfödd och osviklig simultankapacitet som inte bara överträffar mannens dito utan också hans förstånd. Kvinnor kan göra sina behov på toaletten samtidigt som de tvättar handfatet, viker tvätt, gillar inlägg på Facebook och rakar benen. Vi män kan med nöd och näppe kolla YouTube-klipp på mobilen utan att ramla av toalettstolen. Men vi tränar flitigt, det är därför det tar så lång tid.

Så går tankarna när det slår om till grönt ljus och jag och de andra kamelerna i bilkaravanen börjar röra på oss igen. Då dyker det upp en bild i mitt huvud från kanske 30 år tillbaka som omkullkastar teorin om mäns bristande simultankapacitet. Är på väg hem med bil från Italien med dåvarande flickvän och hennes familj. Vi är på autobahn någonstans i södra Tyskland och kör om en liten risig bil som färdas i maklig takt, vilket på autobahn betyder runt 100 knyck. Förståelig, skulle det visa sig. Den manlige föraren var i full färd med att raka sig, med hyvel och raklödder. Hade detta uppmärksammats av en brittisk dagstidning hade rubriken varit given:

Shave on you!